Detox

Detoxtips efter jul och nyår

Visst blir det samma visa varje år? Efter jul och nyår så vill man oftast börja om på ny kula, med nya mål och visioner.  Du kanske känner dig trött, seg i kroppen, ofta ont i huvudet och har en obalanserad hud efter december månad där vi njutit lite extra av god mat och dryck? Då är det perfekt att börja det nya året med en detox, för att hjälpa kroppen att renas från slaggprodukter. Här kommer lite tips på olika typer av detoxar, vad du ska tänka på under en detox samt information om varför det är bra att någon gång då och då hjälpa kroppen att renas.

Detox - Citronvatten

När du detoxar så hjälper du kroppens reningsprocess och för att resultatet ska bli så bra som möjligt, är ett tips att vara förberedd. Kroppen kan såklart rena sig själv till viss del, med hjälp av sina organ. Hade den inte kunnat det på egen hand hade kroppen inte fungerat och vi hade inte mått bra alls! Men bara för att kroppen kan rena sig själv, så gäller det att hitta en balans. Blir det för mycket stress, mat med onödiga e-ämnen, för lite sömn och för lite träning? Eller stoppar i dig för mycket socker, mejeri och gluten? Då är det lätt att kroppen hamnar i obalans. Såklart finns det ingen som lever helt perfekt under alla årets dagar, därför kan man, om man vill, hjälpa kroppen på traven med en detoxkur som passar just dig och dina behov och mål.

Detox Nordbo

En bra detox om du vill hålla igång under en längre period är Pure Cleanse. Det är en reningskur som du genomgår under en månad. I den detoxen så äter du två kapslar på morgonen och två kapslar på kvällen. Såklart äter man frukost, lunch, mellanmål och middag också (mer tips om detta kommer nedan). Denna detox har även en bra effekt på tröga magar. Om du efter detox-kuren vill ha ytterligare hjälp med en trög tarm så kan du välja produkten Mage. Den tas bara till kvällen (dessa ska du inte ta ihop med detox-kapslarna).

Om du inte vill eller kan hålla på i en hel månad så finns Rapid Cleanse, som pågår i en vecka. Kapslarna innehåller inga konstigheter, utan bara rena örter som hjälper kroppen att driva ut gifterna som finns i den, helt naturligt. När kroppen gör det så kan du få huvudvärk i början, samt få lite fart på magen, få sämre andedräkt och till viss del en utrensning i huden. Det kanske känns jobbigt och segt men man får fokusera på att det är gifter som lämnar kroppen så att man kan förbättra sin hälsa. Det är bara att hålla ut! Symptomen går över efter endast några dagar och då blir du istället piggare och fräschare plus att du får bättre sömn och mer energi.

Plitor - Sju steg till ett friskare jag

Här är några få och enkla punkter att gå efter om du ska genomgå en detox-kur:

  • Ät mer ekologiska frukter, bär, grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Ekologiska råvaror innehåller ofta mindre gifter och tillsatser, som då inte belastar kroppens naturliga rening. Frukter och bär innehåller mycket antioxidanter som ger kroppen energi och näring. Gröna bladgrönsaker är också bra att äta under en detox, då de är rika på klorofyll (t.ex. spenat, ruccola, roman, maskros), som ökar PH-värdet i kroppen.
  • Drick mer vatten, gärna med citron eller gurka i. Varför du ska dricka mycket vatten är för att få en bra genomsköljande effekt i kroppen. Effekten om du dessutom har citron eller gurkskivor i vattnet blir att du alkaliserar vattnet, vilket betyder att du gör vattnat mer basiskt genom att tillsätta mineraler. En basisk kropp har en bättre förutsättning för att rena kroppen än om din kropp är sur. Citron eller gurka spelar ingen större roll, du väljer själv det du tycker smakar bäst.
  • Skippa gluten, mjölk och socker. Det kanske låter krångligt men i boken Sju steg till ett friskare jag får du tips på hur du kan äta mer hälsosam mat, som passar just dig. Boken innehåller massa olika recept och ger inspiration.
  • Skippa koffein, alkohol och tobak. Hela anledningen med din detox är just för att rensa ut och avgifta din kropp. Därför är det väldigt bra att inte konsumera saker som försämrar eller förhindrar den naturliga utrensningen. Varken koffein, alkohol eller tobak är något som är speciellt bra att konsumera när du detoxar. Om du har svårt att sluta bara sådär så kan du trappa ner mer och mer, lite är bättre än inget.
  • Lugnare träningsformer. Att träna är bra men var lite mer försiktig och välj lugnare träningsformer än vanligt. Det är viktigt och hjälpsamt att hålla igång träningen även under en detox-kur, men håll träningen på en lägre nivå. Undvik alltså högintensiv träning. Motionera istället genom långa promenader, simning eller yoga.
  • Ät mindre men oftare. Ät hela 5-7 portioner om dagen, men du måste låta matsmältningen hinna med all mat. Att äta på detta sättet håller energinivån uppe och även magen i balans. Detta underlättar för kroppens naturliga utrensning.
  • Ta det lugnt. Var harmonisk och försök att undvik stress. Varva ner, till exempel via meditation, massage eller kanske bara med en bra bok.

Detox - Grönsaker

Om du känner att du vill göra mer än såhär så kan du även dricka några koppar av ett utrensande te. Ett exempel på det är Pukka Tea Cleanse, som innehåller nässelblad, pepparmyntsblad, fänkålsfrö, maskrosrot, lakritsrot och aloe vera-blad. Om du hellre dricker kaffe, vilket som sagt är något du helst ska undvika, så rekommenderar vi dig att byta ut det mot mot en kopp varmt citronvatten.
Stort lycka till med din detox! Klicka hem den detoxkur som passar dig, din livssituation och dina behov!
Har du några frågor? Hör av dig till oss på Piggabutiken!

Publicerat av

Erika

Hälsorådgivare, Makeup Artist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *