Vad jag alltid gillar att ha hemma är fröknäcke! Ett perfekt mellanmål som innehåller mycket näring och som även mättar bra. Nu har jag även testat chiakex och wow, va gott! Här nedan får du ta del av båda recepten som kommer från Nilla’s Kitchen.
Krispiga Fröknäcken:
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1,5 dl sesamfrön
2 dl linfrön
0,5 tsk salt
2 msk hela psylliumfrön
2,5 dl kokande vatten
0,5 dl olivolja
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet och häll i olivoljan. Blanda allt och låt stå i 20 minuter. Kavla ut mellan två bakplåtspapper, ta bort det översta och grädda i ugnen i ca 50 minuter. Skär i bitar med kniv eller bryt isär och låt svalna på galler. Tips – Ta lite örtkrydda på fröknäcket för att få en annan smak mot nästa kex.
Chiakex med Rosmarin:
1 dl chiafrön
2 dl bovetemjöl
1 krm salt
1 tsk torkad rosmarin
1 dl kokande vatten
2 msk olivolja
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda chiafrön, bovetemjöl och kryddor i en skål. Häll det kokande vattnet över och blanda hastigt ihop till en deg. Blanda i oljan. Använd två bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt som möjligt mellan dem. Dra bort det översta och överför pappret med den utkavlade degen till en plåt. Grädda i ca 12 minuter tills plattan har fått lite färg, är helt torr och har höjt sig på sina ställen. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt i bitar och njut av dess krispighet!
Testa båda recepten! Jag lovar att det kommer bli en smarrig smakupplevelse ♥
Lycka till!
Katarina