Detox- Piggabutiken.se

Detoxtips & varför man bör detoxa

Har du gjort en detox någon gång? Själv tillhör jag skaran som pga av mitt genuina intresse för hälsa och bakgrund som hudterapeut samt Bicomterapeut har sett värdet av att rena våra kroppar med jämna mellanrum. Människan har i alla tider gjort olika slags reningskurer med hjälp av naturens skafferi i form av örter, fastekurer m.m. för att få bättre hälsa och välmående, så egentligen är det inget nytt. Det som är nytt är att vi mer än någonsin behöver dessa kurer pga. av våra levnadsvanor och för att vi i allt högre grad utsätts för gifter och föroreningar i vår vardag i kombination med sämre mat och stress.

Som Bicomterapeut har jag under många år sett hur t.ex vete, mejeriprodukter och socker har en negativ inverkan på våra kroppar och som de flesta mår bra av att utesluta i kosten. Ni som har fått hjälp av oss via kundservice på PiggaButiken vet att vi också förespråkar den typen av kost för att få balans på olika typer av hudbesvär.

När kroppen regelbundet utsätts för dessa påfrestningar bildas det i regel toxiner och slaggämnen som i många fall kan bilda inflammatoriska tillstånd i kroppen samt oxidativ stress i cellerna (cellerna “rostar” kan man säga) vilket man inte vill. Detta kan ge en rad olika symtom som t.ex sämre fungerande mage/tarm, dålig hy, energilöshet, värk i muskler och leder mm. Därför är det bra att regelbundet ge sin kropp reningskurer i form av extra renade mat, förslagsvis raw food, som även kan kombineras med örtkurer från Nordbo om man så önskar. När man gör dessa kurer får man på köpet en inkörsport till sundare matvanor i sin helhet och bättre kroppskännedom.

Detox Nordbo

Jag brukar genomföra reningskurer några gånger per år, fastän att jag ändå lever rätt hälsosamt utan att vara fanatisk på något sätt. Jag älskar att känna effekten av en slags “lätthet” i kroppen som infinner sig under kurerna. Man kan få kraftiga utrensningssymtom så som huvudvärk, frossa, trötthet, att magen ändrar rytm mm. men det är övergående. Tänk på att ta det lugnt de fösta dagarna om du inte gjort rening tidigare så att du kan vila ordentligt om symtomen uppkommer. Effekterna jag fick första 1-2 dagarna var lite frusenhet, aningens trött och seg, 3e dagen brukar alltid en lätthet infinna sig i kroppen och energin höjdes. Jag som nästan aldrig har utslag i ansiktet fick en och annan liten plita, så visst behövde jag göra en detox även om jag lever hälsosamt. Det visar på att alla verkligen behöver rena kroppen då och då, även om du tycker att du äter bra mat. När man toppar intaget av så mycket grönsaker och frukt under några dagar (5-10), hjälper du kroppens avgiftning rejält.

Jag laddade med massor av frukt & grönt till min detox a la Nilla’s Kitchen. Det var smidigt att handla eftersom det fanns en färdig inköpslista med i hennes fantastiska Onlineprogram som du hittar HÄR.

Nillas Kitchen Onlineprogram

Jag har alltid gillat och dragits till ren mat, dvs fräscha ekologiska råvaror där man lagar maten med kärlek och omsorg. För att jag mår bäst av det helt enkelt. Vi blir ju vad vi äter! Den här gången när det var dags för min reningskur valde jag alltså detoxprogrammet från Nillas Kitchen som jag varmt kan rekommendera till er alla! Enkelt att följa, praktisk inköpslista och riktigt goda och mättande måltider. Jag som tillhör den hungriga typen med snabb ämnesomsättning höll mig ordentligt mätt på måltiderna. Man behöver alltså inte gå omkring och svälta sig för att man ska göra en reningskur, här finns massor med goda, nyttiga smoothisar och soppor som både renar kroppen och förser den med massor av näring. Kan inte bli bättre! Den här kuren passar dig som vill bryta sämre vanor, bli av med sötsug, komma i form, bli piggare, få bättre hy och för dig som bara vill leva hälsosamt och ge kroppen en ny kick. Det är den definitivt värd, vi behöver vara snällare mot oss själva.

Nilla Gunnarsson har även författat ett flertal receptböcker med tips på hur du kan laga god antiinflammatorisk mat, dvs glutenfritt, mejerifritt och sockerfritt. Vill man ha fler tips på hur man kan komma igång så finns boken Sju steg till ett friskare jag som är en bra “steg för steg” bok, även den med fina inspirerande recept.

Detox- Piggabutiken.se

Vad jag äter under en detoxdag:

Innan frukost: Jag börjar dagen med att dricka ett glas ljummet citronvatten för att starta igång kroppens egna reningsprocess och för att återfukta kroppen efter natten. Om jag har mycket tid gör jag sellerijuice, läs mer om varför sellerijuice är så bra för kroppen HÄR.

Frukost: Smoothiebowl innehållande frukt, bär och gröna blad toppad med Hampafrö för extra protein och nyttiga fetter. Mumsigt och svalkande! Eftersom jag till stor del redan äter en hel del grönsaker och frukter så vill jag gärna boosta min smoothie ytterligare med den renande algen Chlorella för att få extra rening, finns i både tabletter och som pulver.

Mellanmål: Jag älskar att snacksa på grönsaker och frukt under min detox, så som morötter, gurka, selleri, melon eller papaya.

Lunch: En mättande och stor sallad med spenatblad, rårivna morötter, tomat, gurka, rädisor, groddar, sockerärtor, purjolök, oliver och koriander blandat med avokado och pressad citron. Vill du ha mer mättnadskänsla kan du även blanda ner kikärtor och nötter.

Mellanmål: Grön smoothie med grönkål, mynta, mango, avokado, citron och lime, Spirulinapulver och vatten. Friskt och gott!

Middag: Jag gillar att äta något mer mättande på kvällen så att jag håller mig fram tills frukosten igen. Nilla har många goda recept på mättande soppar och en av mina favoriter är hennes Gazpachosoppa.

Detox- Piggabutiken.se

Vill du testa att detoxa så gör det nu och bestäm dig för att det här vill du ge din kropp och själ! Det handlar om så mycket mer än att rena kroppen, på köpet får du en bättre kroppskännedom, sundare matvanor och mer energi. Vem vill inte ha det? Stort lycka till!

Pigga hälsningar, Katarina.

Publicerat av

Katarina

Auktoriserad Hudterapeut, Bicom terapeut, Hälsorådgivare, Makeup Artist

2 thoughts on “Detoxtips & varför man bör detoxa”

 1. Hej bra tips.Jag äter veganskt mycket frukt & råa,kokta grönsaker.Men min hy har blivit så dålig,rynkig,hängande,storporig efter att jag fick sköldkörteln borttagen & har nu dessutom ätit 4 penecellinkurer på raken pga borrelia & en släng av TBE-
  Snälla tips vad göra?
  Mvh marie

  1. Hej Marie!

   Va kul att du gillar vår podd och inlägget 🙂 För bästa personliga rådgivning skulle det vara bra om vi fick ringa upp dig, mycket lättare att komma fram till en lösning på så vis. Om du är intresserad av detta får du gärna skicka din fråga, ditt namn och ditt telefonnummer till malin@piggabutiken.se så ringer som sagt vår specialit Malin upp dig!

   Ha en fortsatt fin dag!

   Pigga hälsningar, Victoria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *